Nyhed

Aalborg Portland fjerner prisforskel på mere bæredygtig cement

Efterspørgslen efter Aalborg Portlands nye CO2-reducerede cement, FutureCEM, har endnu ikke taget fart. Derfor udjævner Aalborg Portland nu prisforskellen mellem FutureCEM og de konventionelle grå cementtyper trods udviklings- og højere produktionsomkostninger. Tiltaget forventes at kunne stimulere efterspørgslen efter CO2-reduceret cement, og det er vigtigt, hvis Aalborg Portland skal kunne nå sine reduktionsmål og få omlagt produktionen.

Aalborg Portlands grønne omstilling afhænger af øget efterspørgsel på CO2-reduceret cement.

Efterspørgslen efter Aalborg Portlands nye CO2-reducerede cement, FutureCEM, har endnu ikke taget fart. Derfor udjævner Aalborg Portland nu prisforskellen mellem FutureCEM og de konventionelle grå cementtyper trods udviklings- og højere produktionsomkostninger. Tiltaget forventes at kunne stimulere efterspørgslen efter CO2-reduceret cement, og det er vigtigt, hvis Aalborg Portland skal kunne nå sine reduktionsmål og få omlagt produktionen.

Interessen var stor, da Aalborg Portland i starten af 2021 lancerede sin nye cementtype, FutureCEM, der med op til 30 procent lavere CO2-aftryk kan bidrage substantielt til færre CO2-udledninger. Den store interesse og det generelt øgede fokus på mere bæredygtighed i byggeriet er dog ikke afspejlet i salget af FutureCEM i første halvår 2021.

 

Bæredygtighed er de seneste år kommet på alles dagsorden, og hos Aalborg Portland har vi investeret massivt i at udvikle nye, CO2-reducerede løsninger som FutureCEM. Vi må dog sande, at udviklingen i efterspørgslen overraskende nok går for langsomt, og der er samtidig lav betalingsvillighed for mere grønne løsninger, forklarer direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.

 

Derfor har Aalborg Portland nu valgt at udviske prisforskellen mellem FutureCEM og konventionel grå cement allerede fra 1. september 2021 til trods for høje udviklings- og produktionsomkostninger forbundet med den nye CO2-reducerede cement.

 

Ifølge Michael Lundgaard Thomsen er der tale om et nødvendigt skridt, hvis de nyudviklede CO2-reducerede løsninger skal blive det naturlige valg. En markedsudvikling, som er helt afgørende for indfrielsen af Aalborg Portlands egne klimamål, der tæller en 30 procents CO2-reduktion per ton cement og en aftale med regeringen om at reducere CO2-aftrykket frem mod 2030 med 660.000 tons CO2:

 

Som Danmarks eneste producent af et uundværligt produkt som cement, ønsker vi hos Aalborg Portland at være en drivende kraft i den grønne omstilling i beton- og byggebranchen og herved bidrage til CO2-reduktionerne i Danmark. Derfor har vi besluttet at udjævne prisen på FutureCEM langt tidligere end planlagt i håb om at stimulere efterspørgslen efter de CO2-reducerede løsninger, forklarer han.

 

Vi har med prisudligningen fjernet en væsentlig barriere. Nu er der brug for, at resten af værdikæden også byder sig til. Bygherrerne, også de offentlige, skal efterspørge CO2-reduceret beton, rådgiverne skal kende til mulighederne og tage dem med i projekteringen, og entreprenørerne og betonproducenterne skal tilvælge nye løsninger, slutter han.

 

 

Fakta om ny strategi for FutureCEM

FutureCEM kom officielt på markedet 1. januar 2021 efter mange års innovation og udvikling – heriblandt via forsknings- og udviklingsprojektet Grøn Beton II. FutureCEM har 30 procent lavere CO2-aftryk sammenlignet med almindelig Rapid cement, som i dag er den mest anvendte cementtype i Danmark.

 

Grundet høje udviklings- og produktionsomkostninger blev FutureCEM prissat cirka 30 procent højere end konventionelle grå cementtyper som fx Rapid cement. Der har været 50 mio. kr. udviklingsomkostninger, og der investeres 0,5 mia. kr. i nye produktionsanlæg frem mod 2025.

 

Miljøbesparelserne ved FutureCEM har dog ikke kunne opveje den store prisforskel, og salget af FutureCEM har i 2021 ligget væsentlig under forventning. Derfor har Aalborg Portland besluttet at fjerne prisforskellen på FutureCEM allerede fra 1. september 2021 i håb om at stimulere efterspørgslen.

 

Aalborg Portland har søsat en ny og ambitiøs implementeringsplan, som indebærer, at mere end halvdelen af alt grå cement vil være konverteret til FutureCEM i 2025.

En del af en bæredygtig cementproduktion i Danmark

FUTURECEM™ er et skridt på vejen mod en 30% CO2 reduktion i 2030. Læs roadmappet og bliv klogere på, hvordan vi kommer derhen.

Læs mere

Vil du vide mere om egenskaberne i FUTURECEM™?

Læs om cementens særlige egenskaber og anvendelsesmuligheder på vores produktside.

Læs mere

Har du set webinaret om FUTURECEM™?

Brian Dürr, Lasse Frølich og Jacob Thrysøe fortæller om FUTURECEM™ teknologien, cementens egenskaber, erfaringer i beton og godkendelse i betonstandarden.

Læs mere

Bliv opdateret på de nyeste artikler om FUTURECEM™

I vores downloadcenter kan du gå på opdagelse og læse seneste nyt om FUTURECEM™.

Læs mere