Mit Aalborg Portland

Da fabrikken i Rørdal blev grundlagt i 1889, blev den anlagt på en bar mark. Der var langt til Aalborg, så de arbejdere, der blev ansat på den nye fabrik, flyttede ind i fabrikkens boliger og havde deres liv og levned omkring cementfabrikken. I dag har vi stadig Aalborg Portland medarbejdere i fjerde generation.

To familiehistorier – to mænd med Aalborg Portland i blodet

Aalborg Portland i blodet

BENT OLE BORUP:  ET STÆRKT SAMMENHOLD

Alle på Aalborg Portland kender BOB. Bent Ole Borup, som han egentlig hedder, er på sin fars side fjerde generation på Aalborg Portland. Hans oldefar var i en menneskealder gartner for direktøren, hans bedstefar startede som helt ung i bødkeriet, hvor der blev lavet trætønder til cementen, og hans far startede sin karriere på Aalborg Portland med at grave tørv i Lille Vildmose under 2. verdenskrig.

BOB startede i elektrikerlære på Aalborg Portland i 1969. Han var med til at introducere EDB i produktionen i slutningen af 1970’erne, men har arbejdet med uddannelse siden 1986. Det var også i 1986, han begyndte at stå for at vise gæster rundt på fabrikken – gennem tiderne har han modtaget over 80.000 gæster. Han kender hver en kringelkrog og hver en anekdote og er om nogen bærer af Aalborg Portlands historie.

Siden 2007 har han også fungeret som Servicekoordinator – en slags vicevært for både fabrikken, ejendomme og arealer.
”Når jeg ser tilbage, er der sket rigtig meget. De gode, gamle dage er jo altid sjovest. Vi var mange mennesker. Der var et stærkt socialt sammenhold, og der blev lavet mange løjer – vores sikkerhedsmand i dag ville få et slagtilfælde, hvis der foregik det samme nu, som der gjorde dengang. Men jeg er også rigtig glad for den rolle, jeg har i dag,” siger BOB og fortsætter:

”Jeg kunne jo sagtens være gået på efterløn. Men det har jeg slet ikke lyst til.”

 

JAN MOGENS JØRGENSEN: SMUTVEJ TIL LÆREPLADS

Jan Mogens Jørgensens mor blev født på Aalborg Portlands grund. Hans far blev født på den anden side af vejen. Begge var de Aalborg Portland-medarbejdere i tredje generation, og Jan Mogens Jørgensens slægt har været en del af Aalborg Portlands historie siden 1889, hvor hans oldefars bror var blandt de første, der blev ansat. Slægten tæller alt fra staldmestre til kantinedamer. Selv startede han i lære som 16-årig.

”Det var typisk, at man fik sine børn ind på fabrikken. Min mor havde været ovre at snakke med mesteren på maskinværkstedet, og efter jeg havde hilst på ham, gav han sin værkfører besked om, at jeg var i lære. Der var ingen ledige pladser, men beslutningen var ikke til diskussion. Sådan fik man en læreplads dengang. Det stod faktisk i medarbejderhåndbogen, at man havde fortrinsret, hvis man var barn af en Aalborg Portland-medarbejder,” fortæller han.

Han var en periode ude at snuse, men vendte snart tilbage til Aalborg Portland. I dag har han været på havnen i 30 år. Meget har ændret sig – både antallet af medarbejdere og arbejdet på havnen. Men forklaringen på de mange år på Aalborg Portland er enkel:

”Jeg trives godt med at være her. Selvom min hverdag har ændret sig meget i de sidste 30 år, holder jeg meget af stedet og af mine kolleger. Mit arbejde giver mening og gør en forskel”. 

Kender du historien om Aalborg Portland?
Vi har en solid historie helt tilbage fra 1889. Kom med tilbage i tiden og se, hvordan en cementfabrik bliver til.
Se tidslinje
Har du set filmen om Aalborg Portland?
Kom med rundt på fabrikken og hør om bæredygtig udvikling, teknisk rådgivning, tungt maskineri, ekstreme kemiske og fysiske processer og produktion i stor skala.
Se film
Vil du med på holdet?
Besøg vores jobside og læs mere om alle dine karrieremuligheder hos Aalborg Portland.
Søg job
Brug vores jobagent
Med jobagenten får du direkte besked, når vi opslår ledige stillinger, der er relevante for dig.
Opret jobagent