Nyhed

Cirkulært samarbejde sikrer bæredygtig fjernkøling

Et cirkulært samarbejde mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland resulterer nu i etableringen af Danmarks mest bæredygtige og effektive fjernkølingssystem, når kridtsøen i Aalborg Portlands kridtgrav skal levere fjernkøling til det kommende supersygehus i Aalborg Øst.

Aalborg Portlands kridtsø sikrer bæredygtig fjernkøling til Aalborgs nye universitetshospital

Det nye universitetshospital i Aalborg Øst får et verdens mest effektive og bæredygtige fjernkølingssystemer. Det står klart efter et samarbejde mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland nu baner vejen for et helt nyt forsyningsområde i Aalborg Kommune: Fjernkøling.

Det nye fjernkølingsanlæg skal placeres ved Aalborg Portlands store kridtsø i Aalborg Øst. Her pumpes det kolde vand over 30 meter op fra kridtsøens bund og via en veksler anvendes det til at nedkøle vandet i fjernkølingsnettet. Fjernkølingsnettet vil i første omgang strække sig fra søen og via en 3,6 km lang ledning ud til det nye supersygehus, hvor der også placeres en kølecentral med varmepumper og andet udstyr.

For Aalborg Portland, der ejer kridtsøen, gav det god mening at indgå aftalen med Aalborg Forsyning og lade dem etablere fjernkølingsanlægget ved søen.

“Vi har gennem en årrække leveret overskudsvarme til Aalborg Forsyning, og vi glæder os over at kunne udvide vores ressourceeffektive samarbejde til også at omfatte et energieffektivt og bæredygtigt alternativ til traditionel fjernkøling. Denne slags samarbejder er en fundamental del af vores cirkulære forretningsmodel, og vi er konstant på udkig efter nye måder, hvorpå vi kan indgå i symbiose med andre organisationer til gavn for det omkringliggende samfund og miljøet”, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.

Fjernkølingsanlægget vil give det nye universitetshospital en elbesparelse på omkring 80% i forhold til normale køleanlæg og vil fra starten betyde en årlig CO2-besparelse på mellem 500-700 tons om året, og i takt med at hospitalet udbygges, vil besparelsen blive endnu højere.

Fjernkøling bruges til at levere kulde og nedkøling til eksempelvis aircondition, maskiner og computerservere og erstatter dermed konventionelle, eldrevne køleanlæg. Fjernkølingen fra kridtsøen i Rørdal Kridtgrav kan levere en både billig, simpel og CO2-besparende løsning med samme forsyningssikkerhed, og potentialet for en udvidelse af det cirkulære samarbejde på området er derfor stort.

Har du læst, at der allerede er taget første spadestik til fjernkølingssystemet?

Læs nyheden om første spadetik her.