Nyhed

PhD-studerende ved Aalborg Portland hædres for forskning i CO2-fangst og cementproduktion

Juanita Gallego Dávila, Sustainability Specialist og PhD-studerende ved Aalborg Portland og Aalborg Universitet, er netop blevet tildelt 2. prisen ved den anerkendte Otto Mønsted Fondens MADE Award 2023. Juanita Gallego Dávilla har modtaget prisen for sin forskning i CO2-fangst i forbindelse med Aalborg Portlands cementproduktion.

Aalborg Portlands Sustainability Specialist og PhD-studerende Juanita Gallego Dávila kunne I sidste uge lade sig hædre ved Otto Mønsted Fondens MADE Award 2023, da hun blev tildelt 2. prisen ved den anerkendte prisuddeling. Otto Mønsted Fonden hylder hvert år PhD-studerende eller postdocs, der med deres forskning skaber ekstraordinært innovative løsninger til dansk industri.

Aalborg Portlands Juanita Gallego Dávila modtager prisen for sin forskning i CO2-fangst i forbindelse med Aalborg Portlands cementproduktion. Her har hun specifikt forsket i, hvad det vil betyde at installere et CO2-fangstanlæg på fabrikken ud fra et økonomisk, et socialt og et bæredygtighedsperspektiv.

– Juanitas bidrag til Aalborg Portlands store opgave med at etablere en strategi for dekarbonisering af industrielle processer i forbindelse cementproduktion har været enestående. Udfordringen med Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) er velkendt, og hun har været medvirkende til at udvikle en køreplan, der har potentialet til at sikre en mere bæredygtig fremtid, lød det fra Juryen i forbindelse med prisuddelingen.

En velkendt udfordring i forbindelse med CO2-fangst er, at det kræver store mængder energi. Med baggrund i sin forskning udført i samarbejde med Aalborg Portland kan Juanita Gallego Dávila konkludere, at CO2-reduktioner på 80 – 105 % er mulige med den rette balance mellem effektiv CO2-fangst og brug af vedvarende energikilder og alternative brændsler i forbindelse med cementproduktionen.

Prisen uddeles i samarbejde med Danmarks produktionsklynge, MADE, der ligeledes har finansieret PhD-projektet. 1. prisen ved Otto Mønsted Fondens MADE Award 2023 gik til Pravin Kumar Mallick, PhD ved DTU og Novo Nordisk.